FAQ RX-8

maart 2019 aangepast in Algemene Mazda zaken
Tips voor het aanschaffen van je Mazda RX8 en andere algemene Mazda RX8 vragen beantwoord!

1. Bij welke KM stand kan ik een RX8 kopen?
Dat is moeilijk te bepalen. Het belangrijkste is de onderhoudshistorie en er zou een compressietest moeten bij zitten. Is dit niet, vraag je dit best toch aan de verkoper. Dit is vrijwel de enige manier om te weten of je een auto koopt met een gezonde motor. Je kan ook het risico nemen en zo kopen, maar een gewaarschuwd persoon is er 2 waard zeggen ze. Hieronder staat wat een revisie je kan kosten, dus best toch 2 keer nadenken voordat je tot aankoop overgaat zonder enige documentatie.

2. Mag ik de RX8 met koude motor uit zetten?
Nee liever niet. Probleem is dat de motor bij een koude start erg rijk draait omdat de catalysator zo snel mogelijk op moet warmen vanwege emissie eisen. Als je dan de motor te snel uitzet blijft er teveel mengsel in de motor en dat slaat op de bougies waardoor je de motor mogelijk niet meer gestart krijgt. Krijg je het toch voor, hier op het forum bij het HOW-TO subforum, staat uitgeschreven hoe je dit kan oplossen.

3. Mag ik korte stukjes rijden met de RX8?
Geen enkel probleem, maar probeer de motor toch zo goed mogelijk warm te rijden (LET OP: WATER TEMPERATUUR EN OLIETEMPERATUUR WARMEN NIET GELIJKMATIG OP) en zorg ervoor dat je regelmatig toch je redline kunt aantikken , dit om koolafzetting (carbon build up)in de motor tegen te gaan.

4. Vanaf wanneer mag ik hoog in toeren gaan?
Zoals iedere andere auto, de motor moet goed warm gereden zijn, zowel water als olie moeten op temperatuur zijn. De RX8 heeft echter geen olie temperatuur meter. Hou er rekening mee dat in de winter, de olie veel langer nodig heeft om op te warmen (reken toch een goede 15 tot 20 minuten) aangezien de oliekoelers heel erg goed hun werk doen. Wil je zekerheid over de temperatuur, kan je altijd opteren voor aftermarket meters te installeren.

5. Welke olie moet ik gebruiken voor de Mazda RX8?
Mazda Dexelia Ultra 5w30 of een andere 5w30, mineraal olie, half synthetisch of volledig synthetische olie zijn toegestaan. Het is een heel debat over welke olie nu goed is en welke niet. Er zijn leden die met 10w40 vol synthetisch rijden (REDLINE is er bijvoorbeeld 1 van), maar ook die aanhanger zijn van de Dexelia van Mazda zelf.

6. Wanneer moet ik mijn olie peilen?
Regelmatig bij een tankbeurt even peilen is aan te raden. Hou er rekening mee dat er van nature uit een olieverbruik is, doordat er olie mee in de verbrandingskamers wordt geïnjecteerd voor de smering van de seals. Ga uit van een gemiddelde van een halve liter tot een liter olie per 2000km. Maar gebruik dit als richtlijn, controleer evenzeer regelmatig je oliepeil.

7. Wanneer moet ik mijn olie verversen?
Dit is ook weer een beetje wat je zelf wil, maar laten we zeggen dat 10k toch al over het limiet is. Hou er rekening mee zoals bij punt 6 gezegt: de olie wordt geïnjecteerd in de verbrandingskamers voor je seals te smeren. Hiervoor wil je sowieso zuivere olie hebben. Liever een keer teveel olie wisselen.

8. Moet ik hoog of laag in zijn toeren rijden met de RX8?
De RX8 is een hoge toerenmotor, probeer dus ook gemiddeld tussen de 3000 en de 4000 toeren te maken. (Zuinig rijden en het nieuwe rijden is op de RX8 niet van toepassing en je gaat ook geen RX8 aanschaffen omdat hij zuinig aan de pomp is).

9. Wat zijn de onderhoudskosten voor een RX8?
3,5 liter olie en een filtertje kost geen arm en een been, al kan een dealer dit door werkuren wel al laten oplopen tot ruim boven de 100 euro. Hou er ook rekening mee dat het ontstekingssysteem aandacht nodig heeft. Stock bobines kunnen (lees KUNNEN, wat NIET wil zeggen ZULLEN) kuren beginnen te krijgen na 30k KM, alsook de bougies zijn dan waarschijnlijk aan vervanging toe. Bij de dealer kan dit wel een serieuze factuur worden. Indien je voor dit probleem staat, kun je ook opteren voor je bobines te vervangen door AEM bobines of LS bobines (deze laatste zijn AC Delco bobines). Volledige kitjes kun je vinden bij diverse webshops over de hele wereld. Hou er rekening mee, je bougies veranderen niet hierdoor en blijven dezelfde levensduur behouden.

10. Waar kan ik een slecht motor met lage compressie herkennen?
Paar kleine dingen waar je een motor met lage compressie aan kan herkennen is trillen bij stationair toerental in combinatie met slecht starten met warme motor. Slecht starten met warme motor kan verholpen worden door een sterkere startmotor en stationair trillen kan ook een kapot motorsteun rubber wezen. Maar voor de zekerheid, laat een compressietest uitvoeren. Je kan de symptomen misschien wat verhelpen, maar indien je echt met lage compressie kampt, gaat het vroeg of laat toch volledig mis gaan en hoe langer je met een lage compressie blijft rijden, hoe meer je met een revisie zal moeten vervangen.

11. Zijn er zwakke plekke m.b.t. roestvorming ?
Het 3e remlicht is een puntje van zorgzaamheid en de dorpels bij de achterportieren. Ook de olieleidigen van en naar de oliekoelers hebben hier last van. Kijk dit zeker na, want zonder olie vallen wil je echt niet aan de hand krijgen.

12. Kan ik mijn RX8 laten onderhouden bij iedere Mazda dealer?
Het is altijd handig om na te gaan of de betreffende dealer meerdere RX8'en in onderhoud heeft gehad,is dit bij jouw dealer niet het geval kijk dan even verder voor de zekerheid.

13. Kan ik mijn RX8 laten onderhouden door een niet-mazda dealer?
Voor regulier onderhoud is dit geen probleem. Echter voor het reviseren van de motor dien je naar een specialist te gaan.

14. Kan ik een RX8 aanschaffen bij een niet Mazda dealer/garage?
Het belangrijkste verschil wat er is dat Mazda wel de historie van de auto kent (en dus alle uitgevoerde updates, terugroep-acties, etc), terwijl je dit bij 'een garage' vaak niet hebt.

15. Wat is het verschil tussen de SP versie en de HP versie?
Het verschil tussen een SP en HP is aan de buitenkant te zien aan de koplampsproeiers wegens de xenonverlichting die standaard is op de HP. Verder geen navigatie in SP, wel in SP upgrade en in HP. Evenals Bose geluidssysteem, niet in SP, wel in Upgrade en HP. Metalen pedalen alleen standaard in HP. De HP heeft een 6e versnellingsbak, de SP een 5e. De HP heeft 39 PK meer (192 vs 231), een hogere begrenzer (9000 i.p.v. 7800) en een extra luchtklep in het inlaatkanaal.
<t></t>

Reacties

 • 16. Kan ik het navigatiesysteem updaten?

  Nee Mazda en Navigon brengen geen updates meer uit omtrent de navigatie software. De laatste update is de 2008/2009 versie.


  17. Zijn er onderdelen die preventief het beste vervangen kunnen worden?

  Bobines + bougies + bougiekabels zoals eerder aangegeven, samen met verse olie en eventueel enkele filters als je de onderhoudshistorie van de auto niet of maar deels kent.


  18. Mijn RX8 heeft nog 1.0 start motor moet ik deze preventief laten vervangen?

  Als je auto slecht start, kan je deze laten vervangen door een latere versie die sterker is. Maar zoals hierboven ook al is aangegeven, slecht starten wil niet altijd zeggen dat je starter slecht is.


  19. Hoelang gaat een gereviseerde motor mee?

  Dit hangt grotendeels af van hoe jij om blijft gaan met de RX-8. Preventief onderhoud blijft belangrijk. Het kan heel goed mogelijk zijn dat je na de revisie meer kilometers kan maken met hetzelfde blok dan voor de revisie.


  20. Is een RX8 met gereviseerde motor betrouwbaar?

  Ja van een gereviseerde motor mag je er van uit gaan dat dit betrouwbaar is. Bij de revisie van een RX8 wordt er o.a. naar de volgende onderdelen gekeken: rotor en rotorhuis(meestal worden deze niet vervangen, omdat de staat nog goed is) koppeling en olieleidingen(meestal zit er roest op,vervangen is een aanrader) topseals en lagers(deze worden meestal vervangen) Onthoud wel dat elke revisie anders is.


  21. Waarom rijden er zoveel RX8'en met een gereviseerde motor?

  Rotatie motoren vereisen meer inspecties omdat ze kleiner zijn en hoger in de toeren zitten, hierdoor slijten bepaalde onderdelen sneller en zijn dus ook eerder aan revisie toe. Alsook jammer genoeg de verkeerde mensen die er eentje hebben gehad. De auto is redelijk goed verkrijgbaar geweest voor iedereen, waardoor heel veel mensen enkel naar de looks hebben gekeken en niet de juiste manier van omgaan met de auto hebben gehad. Hierdoor zijn er ook heel veel problemen geweest en jammer genoeg gebeurd dit de dag van vandaag nog altijd. 


  22. Wat gaat een revisie van een motorblok mij kosten?

  Dit is bijna niet te zeggen het hangt erg vanaf wat er mis mee is.

  Het volgende kan als indicatie dienen: Rotor: €300,- Huis: €800,- Seals- en pakkingset: €1200,- Lagers: €200,- Arbeidsloon: €1000,- (2 dagen werk) Kosten van de meest basic revisie zijn ongeveer €2500,- excl. btw en man uren rotor huis is via de mazda dealer €1200,- per huis In veel gevallen is een nieuwe motor al snel goedkoper €4500,- excl. btw en man uren


  23. Revisie of nieuw(vervangend)motorblok?

  Dit is een moment van kosten vs baten: Wat gaat de revisie kosten? Wat wordt er vervangen bij de revisie? Hoeveel KM heeft het huidige motorblok gelopen? Hoeveel heeft nieuwe blok gelopen en hoe is deze aan zijn km gekomen?


  24.Is de RX8 een geschikte auto voor mij?

  De RX8 is een echte liefhebbers auto maar ook één met een handleiding. Wil je een sportieve auto,ben je geïnteresseerd in de wankel motor, accepteer je dat regelmatig een kleine inspectie uit moet voeren en preventief onderhoud moet plegen dan kan je er voor gaan. Wil je echter een sportieve auto maar er verder niet te veel naar om hoeven kijken kijk dan even verder. Hou er ook rekening mee dat de auto best veel benzine verbruikt. Een tankje van +/-50 liter leegrijden op 300km, daar moet je niet veel moeite voor doen. Als je de auto als dagelijks vervoermiddel nodig hebt, hou hier dan rekening mee. Vooral als je veel kilometers gaat maken voor je woon-werk verkeer.


  25. De RX8 wordt niet meer geproduceerd, zijn er nog wel voldoende onderdelen op voorraad?

  Ja volgens Mazda (dealer Fokkema) zijn er van alle onderdelen nog voldoende beschikbaar. En jammer genoeg worden er ook dagelijks in onderdelen uit elkaar gehaald, waar je dan wel weer vervangen onderdelen van kan aanschaffen.


  26. Zijn er verder nog tips?

  Premix! Het toevoegen van 2takt olie aan de benzine om extra smering van je seals te verkrijgen. Mazda heeft de Renesis van de S1 (2004-2007) van 2 olie injectoren voorzien, die helaas niet voldoen om genoeg smering te voorzien op alle plaatsen. Hierdoor is premix dus aan te raden in de RX8. Je kan hiervoor een 150 tot 200ml 2takt olie in je benzinetank kappen, voordat je de benzine tankt. Enkele merken die goede 2takt olie hebben die gebruikt kan worden hiervoor zijn onder meer Idemitsu (enkel online te bestellen), Castrol, Motul. Vind je andere, let dan vooral op dat er het volgende op staat: JASO FC. Deze kan je dan zonder problemen gebruiken voor premix.

  <t></t>

Laat een reactie achter

Rich Text-bewerker Om de stijl van een alinea te bewerken druk je op Tab om naar het alineamenu te gaan. Hier kan je één stijl kiezen. Wanneer je niets kiest wordt de alinea standaard. Er verschijnt een in-line indelingsmenu wanneer je tekst selecteert. Druk op Tab om dat menu binnen te gaan. Sommige elementen, zoals rijke linkinsluitingen, afbeeldingen, laadindicatoren en foutmeldingen kunnen in de editor worden ingevoegd. U kunt er naar navigeren met behulp van de pijltoetsen in de editor en deze verwijderen met de delete- of backspace-toets.